Новини

Гендерні аспекти адміністрування послуг – відбулася презентація досліджень роботи ЦНАП в умовах війни

7 березня відбувся онлайн-захід "Гендерні аспекти адміністрування публічних послуг в умовах війни", організований шведсько-українським проєктом PROSTO "Підтримка доступності послуг в Україні".

На заході були представлені результати досліджень, проведених гендерними експертками, щодо адаптації роботи ЦНАП в умовах війни, з фокусом на ЦНАП малих та середніх громад України.

Юлія Савельєва, українська експертка з питань гендерної рівності SALAR International (проєкти PROSTO та DSP), презентувала результати аналізу гендерного моніторингу діяльності ЦНАП після російського вторгнення.

slide_2.png
Вікторія Саксбі, шведська експертка, співзасновниця агенції по впровадженню гендерної рівності, комунікацій та медіа HOPE Comms, презентувала результати дослідження "Врахування гендерних аспектів та потреб вразливих груп населення при наданні послуг ЦНАП" та рекомендації щодо надання послуг із застосуванням гендерно чутливого та міжсекторального підходу, включно з потребами та пріоритетами персоналу. Повний текст дослідження та рекомендації опубліковані на нашому сайті.  Презентація експертки українською мовою доступна за посиланням.  

111.png

У заході також взяли участь представники міжнародних проєктів, які представили інструментарій щодо вимірювання та оцінки гендерної рівності, використання гендерних паспортів та індексу гендерної рівності для покращення процесів надання послуг для мешканців. 

Наталія Дмитрук, експертка проєкту ООН Жінки "Просування гендерної рівності та розширення прав та можливостей жінок в рамках реформи децентралізації в Україні" презентувала авдиторії як використовувати гендерний профіль громади для підвищення доступності та якості публічних послуг на місцевому рівні.  

"Гендерний профіль громади в першу чергу допомагає оцінити якість та доступність послуг, які надаються в громаді. Завдяки цьому інструменту ми можемо зрозуміти, що ми робимо не так і що потрібно змінити для кращої доступності послуг. Ми бачимо, що все більше ОМС починають використовувати цей інструмент на системній основі, в тому числі для прийняття рішень щодо майбутнього громади", - зазначила пані Наталія під час виступу.

Презентація щодо використання гендерного профілю та гендерного аналізу щодо доступу до послуг за посиланням.

Любов Лук’янцева, консультантка НДІ в рамках роботи з депутатськими групами з гендерних питань місцевих рад, розповіла про інструментарій гендерної рівності.  «Це управлінський засіб для впровадження гендерно-орієнтованого врядування, який дозволяє місцевій владі самостійно проаналізувати стан впровадження гендерної політики та розробити План дій із забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків. Саме гендерно чутливі послуги в громаді можуть бути точкою входу в розуміння цінності і важливості як якості самої послуги, так і гендерно орієнтованого врядування в цілому.», - наголосила пані Любов.

Одним із семи індексів, що вимірює Інструментарій гендерної рівності є Індекс 7: «Надання гендерно чутливих послуг у сферах освіти, культури та дозвілля, адміністративних послуг, соціального захисту, фізичної культури і спорту, молодіжної політики, охорони здоров’я, громадського транспорту, благоустрою та громадської безпеки».

Ознайомитися з презентацією щодо інструментарію гендерної рівності можна за посиланням.

Відео-запис події у Фейсбук: https://www.facebook.com/prosto.in.ua/videos/778662613550181/