Новини

Мін’юсту слід прискорити ухвалення підзаконних актів щодо доступу громадян до якісних послуг ДРАЦС - експерти

Експерти закликають Міністерство юстиції прискорити прийняття підзаконних актів на виконання Закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення права громадян на доступ до державної реєстрації актів цивільного стану у зв’язку з укрупненням територіальних громад" (1427-IX), аби зробити якісним процес надання цих послуг. 

На цьому наголосила народний депутат, голова підкомітету з питань адміністративних послуг та адміністративних процедур Лариса Білозір під час публічного обговорення на тему: "Перемоги, виклики та можливості в забезпеченні доступу громадян до якісних послуг ДРАЦС", організованого в Укрінформі проєктом PROSTO "Підтримка доступності послуг в Україні".

“Мені здається, тут потрібна воля Мін'юсту, щоб все ж таки, згідно з законом підготувати підзаконні акти”, - сказала Білозір.

За її словами, попри те, що закон 1427-IX набув чинності, є певні проблеми, пов’язані з відсутністю повноважень у сфері РАЦС у колишніх міст обласного значення.

“Децентралізація цих послуг має бути реальною. Тому давайте не будемо створювати додаткові перепони, а будемо сприяти органам місцевого самоврядування та дотримуватися закону... Дійсно, нарікань дуже багато. І мені здається, тут вже навіть не питання колишніх міст обласного значення, а того, що старостинські округи мають зараз величезні проблеми, ускладнюється їх робота, не надається їм доступ до реєстрів. Думаю, нам треба разом попрацювати”, - сказала парламентарій.

Зі свого боку директор Департаменту приватного права Міністерства юстиції Олена Ференс запевнила, що Мін'юст бачить ці проблеми та працює над їх усуненням. “В цілому, що стосується надання послуг у сфері реєстрації актів цивільного стану, це є одним з пріоритетів роботи Міністерства юстиції. На сьогодні здійснюються заходи щодо розробки нової редакції закону про державну реєстрацію актів цивільного стану громадян, в якому розглядаються такі питання, як децентралізація, цифровізація, покращення надання цієї послуги, удосконалення відповідних процедур, що стосуються реєстрації, так і питання скорочення відповідних строків надання послуг”, - сказала вона.

Ференс додала, що проводяться зустрічі із зацікавленими сторонами, а висловлені на них пропозиції враховуються.

Як наголосила директор директорату Міністерства цифрової трансформації Олеся Цибулько, анонімне опитування серед органів місцевого самоврядування засвідчило, що наявні проблеми можна розділити на три напрямки: доступ до реєстрів, взаємодія ЦНАП, ДРАЦ та Мін’юсту, а також проблеми органів місцевого самоврядування, пов'язані із нестачею коштів, неможливістю облаштувати умови відповідно до вимог Мін'юсту.

“Ми всі ці проблеми передамо Мін'юсту, тому що вони завжди із нами працюють в цьому напрямку”, - запевнила вона.

Загалом експерти пояснюють наявність проблем наявністю низки операційних проблем, які має вирішити Мін'юст. Зокрема, треба сунути вимоги, які ставить територіальним громадам ДП «НАІС» щодо реєстрації виконкомів або ж ЦНАП юридичними особами для надання їм доступу до реєстру РАЦС. Необхідно надати територіальним громадам доступ до Державного реєстру актів цивільного стану громадян в режимі перегляду для здійснення перевірок відомостей, необхідних для проведення державної реєстрації.

Відомству радять посприяти наділенню повноваженнями РАЦС старост, а також врахувати потреби органів місцевого самоврядування у доступах до реєстрів РАЦС, щоб один адміністратор міг і приймати документи на послуги РАЦС, і безпосередньо надавати послуги РАЦС, адже така можливість передбачена в Законі «Про адміністративні послуги».

“Ми бачимо, що треба вносити ці зміни”, - заявила голова асоціації ЦНАП Наталія Шамрай, зазначивши, що без цього ситуацію навряд чи вдасться врегулювати.

Полісі-координатор проєкту PROSTO Василь Сегін нагадав, що першим обласним центром в Україні, який самостійно надав першу послугу РАЦС, став Луцьк. Це означає, що мешканці міста можуть отримати окремі послуги РАЦС за один візит у ЦНАП, а також отримувати послуги за прикладом життєвих ситуацій.

Водночас керівниця ЦНАП міста Луцька Леся Карп'як звернула увагу на те, що попри пряму норму закону щодо права органів місцевого самоврядування на отримання повноважень у сфері РАЦС, на практиці процедура є дуже складною. “Хочу сказати, що цей шлях нелегко ми проходили... І водночас буду звертатися, щоб ми спільно доопрацювали певний напрямок, адже у ході певних реєстраційних дій, які ми вчиняли, ми стикнулися з такими проблемами, що треба вносити ще певні зміни у нормативні акти”, - сказала вона.

Проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» ініціює публічне обговорення рекомендацій та механізмів упровадження швидких послуг РАЦС для жителів усіх територіальних громад.

Джерело: "Укрінформ" https://www.ukrinform.ua/rubric-presshall/3362541-peremogi-vikliki-ta-mozlivosti-v-zabezpecenni-dostupu-gromadan-do-akisnih-poslug-dracs.html