Новини

Послуги ДРАЦС і державної реєстрації нерухомості та бізнесу: ключові питання від громад

Все частіше проходять заходи, які стосуються надання адміністративних послуг з державної реєстрації актів цивільного стану (ДРАЦС) та державної реєстрації нерухомості і бізнесу. Неможливо уявити собі належний ЦНАП без цих послуг, адже вони є затребуваними серед громадян та містяться в переліку обов’язкових для ЦНАП послуг згідно з розпорядженням КМУ від 16.05.2014 № 523-а (зі змінами).

Понад 150 представників громад взяли участь в онлайн-обговоренні проблематики інтеграції зазначених послуг у ЦНАП, організованому Асоціацією ОТГ спільно зі шведсько-українським проектом PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні».

До обговорення проблематики долучилися Ірина Дубиківська, керівниця Управління у сфері державної реєстрації актів цивільного стану Міністерства Юстиції, Богдан Дідур, начальник управління обліку та контролю у сфері державної реєстрації Міністерства Юстиції, та Алла Шостак, керівниця експертної групи розвитку мережі ЦНАП Міністерства Цифрової Трансформації.

Перша частина заходу була присвячена успішним практикам запровадження надання послуг у ЦНАП громад. Таким досвідом поділилися Вікторія Гладкоскок, керівниця ЦНАП Нововодолазької громади, Харківської області, та  Ірина Карпуша, керівниця ЦНАП Якимівської громади, Запорізької області.

Під час панельної дискусії були сформовані ключові питання, які цікавлять територіальні громади і все ще потребують чітких відповідей та реагування від відповідальних органів влади:

  1. Доступ до професії державного реєстратора нерухомості та бізнесу наразі заблоковано, адже вже понад пів року Міністерство юстиції не проводить тестування, чим прямо порушує вимоги постанови Кабінета Міністрів України від 4 грудня 2019 р. № 1125, де зазначено, що тестування на знання законодавства у сфері державної реєстрації проводиться за рішенням Мін’юсту не рідше ніж один раз на два місяці.

Навантаження на діючих реєстраторів зростає, доступність до послуг не покращується, зростають корупціогенні фактори.

Як зазначив експерт проекту PROSTO Петро Макаренко, «для доступу до професії нотаріуса, приватного виконавця, арбітражного керуючого, а це сфери компетенції Мін’юсту, є налагоджене тестування/кваліфікаційні іспити та оприлюднено переліки питань для самопідготовки. Отже, для забезпечення доступу до професії державного реєстратора, Мін’юсту необхідно якомога швидше відновити тестування, розробити та опублікувати широкий перелік питань. Для цього, наприклад, можливо було б розглянути варіант залучення фахівців Інституту права та післядипломної освіти Міністерства юстиції України».

  1. Питання внесення даних про послуги в рамках запровадженого Мінцифри моніторингу, зокрема щодо послуг ДРАЦС, потребує додаткового узгодження між відповідальними міністерствами з метою оптимізації процесів та дотримання необхідних вимог конфіденційності. Адже працівники ЦНАП для забезпечення проведення моніторингу мають проводити подвійне внесення даних про послуги ДРАЦС – в реєстр ДРАЦСГ та систему автоматизації роботи ЦНАП, що інтегрована з системою моніторингу Мінцифри.
  1. Філії ДП «НАІС» часто відмовляють ОМС в отриманні доступу до реєстру ДРАЦСГ їх уповноваженим посадовим особам, висуваючи не передбачені законодавством вимоги щодо необхідності реєстрації виконкомів або й самих ЦНАП юридичними особами. Раніше представники Мін'юсту вже публічно зазначали, що такої вимоги немає: для укладання відповідних договорів з філіями ДП «НАІС» достатньо статусу місцевої ради як юридичної особи, з якою уповноважена на надання послуг ДРАЦС посадова особа перебуває у трудових відносинах.

Водночас, під час заходу представники ЦНАП з різних областей навели непоодинокі приклади продовження практики різного трактування філіями ДП «НАІС», терорганами Мін’юсту, вимог для отримання доступу до реєстру та надання послуг ДРАЦС посадовими особами ОМС.

Ірина Дубиківська зазначила, що Мін’юст опрацює питання додаткових роз’яснень для підключення уповноважених осіб тергромад до реєстру ДРАЦСГ. Лист проєкту PROSTO щодо отримання відповідних роз’яснень вже був надісланий Мін’юсту (№ 21.01-1 від 21 січня 2022 року).